Cava, Okategoriserade

hemmamatch: sköna droppar från Mallorca ….

Denna vår har varit en smula hektisk på alla sätt och vis. Därför finner jag stort nöje att prata vin och mat med kollegor och vänner. Livets som kringflackande sommelier gör att man får möjligheten att äta och framförallt dricka riktigt bra. Men hur inspirerande och innovativa de morderna krogarna än är så är det svårt att slå njutningen i att slå upp en svalt glas bubbel och med glaset i ena handen preparera råvarorna för dagens lunch/tidiga middag i solen på terassen.

4240900512_fc3e2c7091_b

I GLASET? AUGUSTI TORELLO ‘CAVA MATA RESERVA BRUT’ 2009 TASTING NOTE ‘Min gamle sommelierkollega från Spanien, Agusti Torello har med sin familj skapat en av Spaniens mest intressanta cava-hus. Ljusgul med gröna inslag, fina små bubblor med långsam evolution. ren doft, med toner från lagringen, smör, gröna äpplen. Elegant och balaserad smak, fruktig och torr, snäll med toner av mogna äpplen. Lång eftersmak. Mycket kompetent Cava! Jag håller med kollegan Nic på Frantzén, Detta är en producent som jag följt i många år och som aldrig gjort mig besviken. Det fina med det här vinet är att det är just en cava och inte en champagnekopia!’ 

PÅ TALLRIKEN? Prova gärna vinet med lite spanskinfluerade maträtter. den gamla devisen: if it grows together, it goes together, stämmer allt som oftast. I dag blir det  lägga på lite färska, starka chorizos som jag köpt hos vännen Mariano Rodriguez på Salmantinos på Roslagsgatan i Sthlm. Till detta en sallad på kikärtor, haricot verts, sprinsgonions, chili, citronsat & olivola från Abbae Quelles samt färsk koriander. Allt toppas med lite knaperstekt pancetta. Magnifico!

Medan båtarna guppar i solglittrande vatten och den svaga milda röken slingrar sig in i näsborrarna likt kolibrins snabba men samtidigt lätta vingslag …  då slår jag upp ett stadigt vin som jag första gången drack på det überchica Cappucino Palau March i Palma de Mallorca; TERRA de FALANIS ‘MUAC!’ 2010.

Muac!

TASTING NOTE ‘Nytt kultvin från teamet bakom Anima Negra!  Namnet Terra de Felanis är en latinsk omskrivning på deras Mallorcanska hemby Felanitx. Man gör de två viner, MUAC! (fritt översatt Smack!) och Plic Plic Plic (fritt översatt dropp, dropp, dropp) båda vinerna görs på stor mängd lokala druvor som Samso, Monte Negre och Callet,  men du hittar även Cabernet Sauvignon och lokala storheten Grenache beroende på vilket vin du köper. Det är välbalanserad och runt. Medelfylligt, men med en mjuk och saftig karaktär och lång eftersmak. Det är inte ofta vi finner riktigt bra viner från Mallorca på våra breddgrader. MUAC! har en kvalitet som lätt kan kosta mer än vinets blygsamma pris.’

Bubblet finns i Winefinders vinbutik just nu för 139 sek.

Muac! finner du i Winefinders vinbutik just nu för 149 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s