Okategoriserade

Champagne legends – Louis Roederer ‘Brut Premier’ …

Solen strålar och våren är här! Äntligen, som vi väntat. I och med värmens återkomst till vårt land så vaknar och sträcker sig svensken mot solen och dess värme. Folk man möter på bussar, tåg och andra allmänna platser ler mot en, öppnar dörrar, är artiga och allmänt sköna i sinnet. Oj vad denna vinter har hållit oss i sitt järngrepp … men nu är vi redo att ta oss an den ny säsongen.

Till vårens fester och middagar är champagnen den perfekta starten. Jag får ofta frågor från vänner och bekanta att rekommendera bubbel. Ofta så får jag i min profession höra ’jag hatar Lanson’ eller ’jag älskar Bollinger’. Mycket sällan får man en utförligare förklaring på varför man föredrar den ena framför den andra. Ett av de viktigaste momenten i min profession som sommelier är att hålla koll på statusen på de stora standard-cuvéerna. Vilka håller stilen? Vilka slarvar? Vilka förtjänar mer uppmärksamhet? Och kanske det viktigaste: vilka har bäst track-record de senaste, säg tio åren? Detta gör att man inte skall fnysa åt gamla varumärken som man tror är trötta och representerar en överdoserad husstil. Inom alla vinregioner finns fantastiska topproducenter som av någon anledning alltid glöms bort när de största namnen avhandlas. Hur bra de än presterar så reagerar folk alltid med förvåning och säger saker som; ’den stora positiva överraskningen var…’ eller ’oj vad bra det här vinet lyckades idag. Det måste ha varit en extremt bra flaska’. Charles Heidsieck, Deutz och Henriot är Champagnes representanter i den här allt annat än åtråvärda kategorin. I dag vill jag lyfta fram den champagne som de senaste tio åren stått stadig och klar som en stjärna som alltid levererar, LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’.

Korkar

SOMMELIERERNS PERSONLIGA KLASSIFICIERING AV HUSSTILAR De lättare husstilarna som Billecart-Salmon, Deutz samt Pol Roger kommer sällan först i denna typ av provning varför det är av intresse att prata om ’husstil’ i Champagne. Jag ställer alltid upp min vinlista på Richard Juhlin Champagne Club efter stil, snarare än i prisordning. Startar alltid med den elegantaste och faller ner mot den kraftfullaste. Detta som en vägledning för gästen.

LÄTT ELEGANT STIL

Billecart-Salmon, Delamotte, Deutz, Lanson, Lenoble, Nicolas Feuillatte, Palmer, Pol Roger, Pommery, Taittinger

 MEDELFYLLIG KRÄMIG STIL

Alfred Gratien, Bruno Paillard, Duval-Leroy, Henriot, Heidsieck & Monopole, Jacquesson & Fils, Laurent-Perrier, Leclerc-Briant, Moët & Chandon, G.H. Mumm, Perrier-Jouët, Piper-Heidsieck, Philipponnat, Ruinart, Veuve Clicquot (numer utan Ponsardin)

 FYLLIG RIK STIL

Bollinger, Drappier, Gosset, Louis Roederer

Taittiinger20081013_0021

PRODUCENTEN LOUIS ROEDERER Total produktion 2 600 000 flaskor. Firman återhämtade sig på 1930-talet då Camille Olry-Roederer hamnade vid rodret. De pengar man fick in på försäljningen investerade hon i några exceptionella vingårdar i Aÿ, Hautvillers, Cumières, Louvois, Verzy, Verzenay, Vertus, Avize, Cramant, Chouilly och Le Mesnil. Firman är i dag områdets finansiellt mest framgångsrika, mycket tack vare dessa vingårdar som förser Roederer med 70% av druvbehovet. I dag drivs huset av Jean-Claude Rouzaud som arbetar enligt samma principer man haft de senaste decennierna. Alla viner jäser separat by för by på små ståltankar och reservvinerna lagras på stora ekfat. Dessa sägs ge firmans speciella vaniljtouche. En förklaring till den kolaliknande mognadstonen kan vara att man använder en stor del av de främsta äldre ekfatslagrade reservvinerna i dosagen. Annars använder man upp till tjugo procent ekfatslagrat reservvin i standardchampagnen Brut Premier. Roederer har inget fast recept när det gäller den malolaktiska jäsningen. Vinets personliga egenskaper får avgöra från fall till fall. Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande, rosé och blanc de blancs erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och årgångsvinet tillhör alltid de bästa.

I GLASET? LOUIS ROEDERER ‘BRUT PREMIER’ Reims  | Champagne  | Frankrike | Louis Roederer | 62PN 8PM 30CH  | BJpoints 92  | TASTING NOTE ‘Roederer är onekligen ett strålande champagnehus med en exceptionell portfölj av viner. Standardchampagnen är lysande som erbjuder en hustypisk aristokratisk elegans och tillhör alltid de bästa. Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne.

‘I dag en Cristallik champagne med enastående finess.

Helt fantastisk på magnum. En av de absolut bästa standardchampagner som tillverkas idag! ’

RICHARD JUHLIN ‘Konstant lovordad standardchampagne med hög andel reservviner lagrade på stora ekfat. Fyra år i buteljen före degorgeringen, endast första pressningen. I flera år en äpplig, lagringsbar och hyfsat bra standardchampagne.’

CHAMPAGNEN KAN DU KÖPA SOOM VECKANS UPPHANDLING HOS WINEFINDER.

KLICKA HÄR FÖR ATT GÖRA EN TOKBRA AFFÄR….

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s