Cheval Blanc, Cos d'Estronel, d'YQUEM, Léoville-Barton, Léoville-Poyferré, Médoc, Okategoriserade

Bortamatch: Bordeaux tasting

Vår VD blev ombedd av en kund på fina banken att hålla ett seminarium om ‘vin som investering’ Givetvis rundades denna av av en provning. Vi tog med oss tre i dagsläget riktigt bra representanter för både årgång och sin respektive terroir. Mer om det längre ner.

Vad är lockelsen med en bra Bordeaux? De bästa vinerna från Medoc lyckas briljera med en kraft förenat med elegans och en tydlig känsla av ursprung. De klassiska aromerna av svarta vinbär, cederträ, tobak och läder är svårt att ta miste på. Markerade tanniner och en frisk syra förenat med en balanserad alkoholhalt känns väldigt välkommet vid matbordet.

Traditionellt så var det klassiska vinet från Médoc något man lade i källaren under 15-20 års tid. De framsteg som framförallt skett i vingården de senare åren har lett till att man skördar mognare frukt samt utför en noggrannare selektion. Detta har lett till att vinerna sällan uppvisar de hårda, ogästvänliga tanninerna som vi kanske förknippar gammaldags Bordeaux med. Och även om dagens Bordeaux kommer att utvecklas i källaren så behöver vi inte skämmas om vi går loss på flaskorna under deras relativa ungdom.

Om då en Médoc är stram och majestätisk så är väl snarare vinerna från den östra stranden något mer ”lösaktiga” och ”yppiga”. Dominansen av Merlot ger viner med något mjukare tanniner som i sin struktur är lite rundare med toner av plommon, kaffe, körsbär och höstlöv. Många hävdar att den Amerikanska vingurun Robert Parker har påverkat stilen på Pomerol och Saint-Emilion vinerna och att producenterna idag eftersträvar en djupare färg, påtaglig fatkaraktär och en större extraktion.

Vi ska inte heller glömma de vita vinerna som idag fått en viss renässans, de bästa exemplen från Péssac-Léognan är svåra att efterhärma. Och naturligtvis skall vi inte glömma de söta och gyllene dropparna från Sauternes som för vilka det berömda Château d’Yquem står som förebild. Då förutsättningarna är de rätta och ädelrötan sätter in kommer vi att välsignas med ett lustfyllt, sött och förföriskt gott vin att njuta på klassiskt maner till Roquefort eller foie gras.

ATT FÖRSTÅ EN ÅRGÅNG I början av en vinkarriär kan man försöka att ambitiöst analysera väderförhållandena för att se hur det perfekta året skulle se ut. Ju fler årgångar man följer desto tydligare står det klart att det inte finns någon mall för hur det perfekta vinvädret ska vara för att skapa en stor årgång. En årgångs kvalitet är uppenbarligen summan av alla dygnets timmar under samtliga 365 dagar. Årgångens stil är beroende av en serie komplicerade faktorer där temperatur, solenergi och regnmängd är av stor betydelse. Det avgörande är främst hur dessa komponenter är fördelade under året.  Alltså ett pussel alldeles för stort och detaljerat för att ens datorer ska kunna ha en chans att analysera när under året som druvorna och i slutändan vinet får sin slutgiltiga karaktär. I alla nordliga vindistrikt varierar årgångarnas kvalitet mer än i ett varmare klimat.

De olika årgångarnas personlighet tillhör vinvärldens största glädjeämnen. Vissa är mest förtjusta i de kraftfulla årgångarna, medan andra föredrar årgångar som gav mer eleganta och finstämda viner. Oavsett vilka år man gillar mest har de olika årgångarna en variationsrikedom som gör vinprovandet ännu mer fascinerande.

Alla vill ha årgångstabeller, men det är ytterst vanskligt att gradera årgångens generella kvalitet, eftersom vissa årgångar är generösa i unga år medan andra tar evigheter på sig att utvecklas och de individuella skillnaderna kan vara högst betydande. Om vi för en stund stannar upp vid de kraftigaste årgångarna ser vi att samtliga kommer från torra skördar och exceptionellt varma somrar.

2013-05-17 15.43.59

CHÂTEAU LÉOVILLE-POYFERRÉ 2007

I likhet med Léoville-Barton var även Poyferré en gång en fjärdedel av den ursprungliga stora Léoville-egendomen. Denna del köptes av en baron de Poyferré, därav namnet. Slottet har inte samma ägarskapstradition som sina två namnar. Kanske har de många ägarskiftena påverkat även vinets jämnhet. Läget är ett av de bästa i kommunen. Slottet har en stor potential, men det verkar inte som om denna utnyttjats riktigt förrän de nuvarande ägarna, familjen Cuvelier, tog över 1920. När Didier Cuvelier blev ansvarig 1979 satte han igång en omfattande restaurering av både vingårdar, källare och cuvier. P g a stor nyplantering har det tagit lång tid för Didier Cuvelier att visa sin duglighet. På 1980-talet började ryktet vända.

TASTING NOTE ‘Detta vin ger samma massiva substans som Barton, men med tanniner som för närvarande är aningen grövre. Den har dock en stor framtid. Med ett vin av den här kalibern, vi måste naturligtvis återkommande prova den år, efter år, efter år….  En förföriskt parfymerad doft av yppiga, mogna björnbär och cassis, vackert balanserad vin, koncentrerad, elegant, diskret och fräsch, med dess sedvanliga särskilt fina struktur. Härlig mognad i kärnfrukten, försiktigt kryddig smak, mycket komplexitet, aromatiskt, nästan aristokratiskt, och ett mycket långt slut. Återigen uppvisar detta vin att den hör hemma i den absoluta toppen. En av de absolut bästa super-seconds som alltid levererar!’ 

Just nu finns 2012:an i vinbutiken hos Winefinder för 479 sek

2013-05-21 18.22.52

COS d’ESTORNEL 2004

1970 övertog Bruno Prats egendomen av sin morfar Pierre Ginestet – ägare sedan 1919. I och med ägarbytet förbättrades även vinets kvalitet. 1998 sålde Bruno Prats. Nye ägaren är Michel Reybier, men slottet sköts av Brunos son Jean-Guillaume Prats. Egentlig slottsbyggnad finns inte utan den spektakulära kinainspirerade pagodfasaden döljer cuvier och chais, dvs vinanläggning och fatkällare. I källaren under 1er chai finns ett bibliotek med buteljer från alla ansedda slott i Médoc, med årgångar från mitten av 1800-talet.

TASTING NOTE ‘Ett vackert exempel på årgång, ägaren Michel Reybier och hans skicklige  vinmakare, Jean-Guillaume Prats, har gestaltat ett exceptionellt vin som visar en tät lila färg samt en söt doft av Boysenbär, svarta vinbär, körsbär , torkade örter och lakrits. Medelfyllig med imponerande täthet för årgången, söta tanniner, och enastående rikedom och längd, bör det vara på sin topp mellan 2009 och 2020 +.  Jag fullkomligen älskar detta vin från min gamle favorit…’

Just nu finns 2004:an i vinbutiken hos Winefinder för 1 315 sek, du finner även 2011 & 2012 i vinbutiken.

2013-05-21 18.23.25

CHÂTEAU CHEVAL BLANC 2004

Cheval Blanc ligger i “les graves”, alldeles på gränsen till Pomerol. Egendomen köptes på 1800-talet av familjen Fourcaud-Laussac. Säljare var grannen Figeac. Cheval Blancs rykte som stort vin började med den legendariska 1921, men framför allt sedan andra världskriget har vinet seglat upp som det främsta i St-Emilion. 1947 var starten för ett segertåg som är unikt i Bordeaux, med en hel rad strålande viner fram till den frosten 1956. Cheval Blanc kom igen och har sedan dess gjort fantastiska viner.

TASTING NOTE ‘Utan tvekan det bästa Cheval Blanc sedan 1998 och en av de framtida legendariska viner från slottet. På den här nivån är inget annat vin som visar en sådan fantastisk kombination av mjukhet och livlighet. Tanniner är extraordinära. Som helhet är vinet komplext och elegant med anmärkningsvärt fin struktur, med intensivt och kraftfulla djup. Mycket mogen, rostad mörk frukt på näsan, men utan överdrifter, övermognehet eller russinkaraktär, rik, koncentrerad och tät, med en vital ”röd frukts”-syra som ger hjälp till frukten; mörk fruktmognad, med en tät mineralkärna, inramad av fina, fasta tanniner, mycket lång och komplex i munnen med stor ihärdighet i avslutningen. En Cheval av stor densitet och en tydlig men fullständigt raffinerad maskulin stil.  Omedelbart förförisk, köttig sensualitet, och med ett långsiktigt löfte. Enkelt kompakt. En underbar Cheval, med stor räckvidd, närvaro, längd och framtidsutsikter. Kommer att behöva 15 år plus.’

Just nu finns 2012:an i vinbutiken hos Winefinder för 3 662 sek,

PS. | Visst är det spännande med ultramoderna viner, men tänk så tråkigt om inte de gamla klassiska vinerna fanns; De är som omfamning av en kär gammal vän, trivsamt och naturligt på en och samma gång.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s