Chablis, chardonnay, Okategoriserade

hemmamatch: knaperstekta abborfiléer och chablis!

Efter att grillen gått varm under början av grillsäsongen är det skönt att återgå till en finstämd fiskrätt. Hittade fina abborfiléer i min butik. Till detta nypotatis och ansjovissmör i massor!

pop_abborre

CHABLIS I STORT Chablis utgör ett geografiskt avgränsat område som tillhör Bourgogne med ligger norrut, cirka 10 mil norr om Bourgognes hjärtland och i själva verket närmare champagne. I Chablis odlas endast vitt vin. Druvan är som i resten av Bourgogne chardonnay. Precis som i resten av Bourgogne är det svårt att direkt avgöra vad som utmärker ett bra vin. Först och främst måste man veta vilket kategori vinet tillhör. Därefter är ett avgörande förhållande vilken producent som odlat och vinifierat vinet. Slutligen är det för de förnämsta vinerna också avgörande vilken vingård vinet kommer ifrån. Självklart påverkar också årgången vinets kvalitet. Eftersom Chablis ligger så långt norrut är man mer känslig än på de flesta ställen för variationer i väder såsom vind, regn och sol. Vissa år har man problem med att få fram ett moget vin. Andra år hotar vårfrosten att ta livet av vinrankans blommor. Vinet växer på en mycket kalkhaltig jord (gammal sjöbotten med sediment av mussel- och ostronskal) varför vi får ett ganska skarpt och spetsigt vin som ofta anses vara fyllt av mineral och flinta.

OMRÅDETS INDELNING Chablis indelas i fyra olika ”kvalitetsnivåer”. Det enklaste vinet kallas Petit Chablis. Därnäst kommer den vanliga Chablis. Tillsammans upptar dessa två kvalitetsnivåer 3.772 tunnland. Premier Cru odlas i 22 olika vingårdar som sammanlagt upptar 1.482 tunnland. Grand Cru vinerna odlas i 7 vingårdar på sammanlagt 246 tunnland (dvs 4.5% av arealen).

VINIFIKATION På grund av ’le terroir’ och klimatet får man sällan så runda viner fyllda med tropisk frukt som i övriga Bourgogne. I stället får vi strama eleganta, torra viner med hög syra. Stål, sten, mineral och flinta är ord som brukar användas. En hård friskhet ska finnas även om GC-viner av goda årgångar och från ekfat kan närma sig övriga Bourgogne i smörighet och vaniljton. I Chablis finns det olika skolbildningar. Det råder en kamp mellan de som lagrar på nya ekfat, vilket ger ett rundare och mjukare vin och de som mera lutar sig åt den traditionella ståltanksmodellen eller lagring på gamla uttjänta fat.

2013-06-03 13.01.20

I GLASET? SERVIN ‘CHABLIS 1er cru MONTÉE de TONNERRE’ 2011 TASTING NOTE ‘Montee de Tonnerre ligger mycket strategiskt rätt till i närheten av Grand Cru odlingarna. Chardonnaydruvan har vuxit i kalkrik, jord med mycket fossiler. Till detta vin har man tagit ut 49hl./ha. Saften har vinifierats på rostfritt stål på klassiskt manér. Fin syra, mineralitet och mycket bra balans kännetecknar denna underbara Chablis. Unga Chablisviner är ofta friska fräscha med ung pärondoft, när vinet får lagras utvecklas mineraltoner, det doftar ostron och hav. Chablisen anses som bäst när den fått några år på nacken och utvecklat mognadstoner.’

Du finner vinet i Winefinders vinbutik just bu för 219 sek.

Fler viner från Chablis i sortimentet just nu.

Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s