Okategoriserade

hemmamatch: tempranillo & grillat …

Har lyckats slita ut grillen, varpå det blev en tur till stan för att köpa en ny. Dagen till ära blev det grillade lammkotletter à la espagnole…

I GLASET? Jag älskat verkligen den rättframma, nästan mättade stilen som man finner i moderna tolkningar av Tempranillo. Idag föll valet på BODEGAS EMILIO MORO ‘FINCA RESALSO’ 2011 TASTING NOTE ‘Från en av det moderna Spaniens frontfigurer José Moro på Emilio Moro kommer denna unga uppnosiga spanjor! Härligt ungdomlig stil. underbara toner av mörka plommon, fat och choklad utvecklas i timtal i karaffen. Här visar detta vin upp att Tempranillo är en av vinvärldens riktigt stora och intressanta druvor.’

J8Q1719

VINET Finca Resalso är namnet på en historisk vingård som planterades 1933, samma år som Emilio Moro föddes. Den tunga vintern gjorde att vinrankorna kunde klara en av de torraste somrarna på senare år. De stabila väderförhållanden möjliggjorde en skörd som fick varje ranka att nå det optimala läget för mognad (29 september-16 oktober). Det är ett ungt vin som tillverkas från rankor som är 5 till 15 år gamla. 4 månader på franska ekfat.

PRODUCENTEN Bodegas Emilio Moro ligger i byn Pesquera där grundaren, Emilio Moro själv föddes för tre generationer sedan. Eftersom vingårdarna har gått i arv är många av de planterade vinstockarna mycket gamla. I huvudsak är det Tinta del País som odlas på den ca 70 ha stora domänen. Planer finns att utöka med ytterligare 30 ha. Till dessa används sticklingar från de redan befintliga vingårdarna. Företaget producerar fyra olika viner som alla håller hög kvalitet. Finca Resalso, Emilio Moro, Malleolus och Malleollus Valderramiro. De två sistnämnda är företagets två prestigeviner från enskilda vingårdar.

wine bubbles

DRUVAN Druva som används för kvalitetsviner i Spanien. Namnet kommer från ordet temprana, som betyder tidig och syftar till att druvan mognar tidigt. Vinmakaren på Vega Sicilia har uttryckt följande: ”Tempranillo är vår entrecôte, de övriga druvorna är salt och peppar”. Tempranillo ha väl dessutom på senare år visat vilken fantastisk potential den har. Fram till för 15 år sedan så överskuggades den oftast av en gammaldags (traditionell) vinmakning och allt för långa lagringstider på fat, men om man får möjligheten att prova några av dagens toppviner på druvan så är det lätt att bli hänförd. Tempranillo är en tidigt mognande druvsort och är därmed perfekt lämpad för den korta växtsäsong som råder i Ribera del Duero och Rioja. Det är dessutom en druvsort som klarar sig bra på egen hand. Ingen blandning här inte! Kärt barn har många namn: även känd under namnet Cenccibel i La Mancha. Andra mutationer av druvan är Tinto Fino i Zamora, Tinta del Pais i Ribera del Duero och Tinta de Toro i Toro. I Portugal finner man varianter under namnet (Tinta) Roriz och Aragonez. Druvan finns utbredd i stora arealer i Argentina. I central Valley i Kalifornien är den känd som Valdepeñas.

Tempranillo har väl dessutom på senare år visat vilken fantastisk potential den har. Fram till för sisådär 15 år sedan så överskuggades den oftast av en gammaldags vinmakning och för långa lagringstider på fat, men om man får äran att prova några av dagens toppviner så är det lätt att bli hänförd. Tempranillo är en tidigt mognande druvsort och är därmed perfekt adapterad för den korta växtsäsong som råder i Ribera del Duero. Det är dessutom en druvsort som klarar sig bra på egen hand. Den får en något annan struktur i Ribera del Duero än i Rioja – det mer extrema kontinentalklimatet ger mindre druvor med mera färg, mer polyfenoler, mer färg, mer tanniner och en högre syra, de stora temperaturvariationerna hjälper dessutom till att bevara de delikata aromerna. Dock så är Tempranillo genetiskt instabil vilket resulterar i att det finns en uppsjö av olika kloner i de olika vingårdarna. Tempranillo är normalt sett en högavkastande druvsort och rankorna måste tuktas rejält för att hålla ner avkastningen, 7000 kg druvor per hektar är den tillåtna maxgränsen. På de fetare lerjordarna ger Tempranillo något kraftigare och fruktigare viner, på de magrare kalkstensjordarna blir resultatet eleganta och finessrika viner.

Du finner vinet just nu i Winefinders vinbutik för 119 sek.

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s