Albariño, Okategoriserade, Rías Baixas, Winefinde, Winefinder, WineFinder vinbutik

Vinet som var för bra för Systembolaget!

Ibland händer det, som det heter tv-reklamen … Jag skall inte gå in på den både krångliga och smått frustrerande byråkratin som omger Systembolaget och dess sortimentsarbete. Kan bara konstatera att dagens vin som jag skriver om ratades av Systembolaget och snabba som vesslor så högg Winefinder på detta vin och tog in det i vinbutiken. Winefinder  som tyckte att det verkade dumt att svenska vinälskare inte skulle få tillgång till ett så pass bra och internationellt hyllat vin som Fulget 2011. Snabbt, smidigt och problemfritt har Winefinder köpt upp merparten av flaskorna.

Albariño

VINET? MAIOR  de MENDOZA ‘FULGET ALBARIÑO’ 2011 TASTING NOTE ‘Med ett svagt halmgul färg är denna Albarino full av friskhet och har en anmärkningsvärd intensitet. Drag av citrus, äpple, vita blommor och färska örter i doften. I smaken är det också mycket fräscht och fruktigt, med en livlig syra och underbar harmoni. Fånga de senaste årens starkaste trender; spanskt vitt i en modern, fruktig stil, med krispig syra och en liten bitterhet i finishen!’

DRUVAN? Albariño är Spaniens vitvinsdruva nr 1. Druvan växer i Galicien och mestadels i de fuktiga dalarna i Rias Baixas. Vinerna har en läcker äppligt fruktig doft och på samma gång en stram och mycket frisk syra. De passar både att drickas ensamma men också till skaldjur och lättare fiskrätter. En Albariño från Rías Baixas håller en alkoholhalt av cirka 12 procent, är mediumfylligt till fylligt, med komplexitet i både doft och smakregistret. Inte sällan känner man igen en Albariño på en fragant och intensiv fruktighet. I de anglosaxiska publikationerna nämner man en Albariño-revolution som slog till över en natt. Detta i kombination med att rankan ger ett lågt skörderesultat och att vinerna har skapat en stor inhemsk efterfrågan så har detta bidragit till en situation där vinerna inbringar höga priser både i affärer och hos restaurangerna.

REGIONEN RÍAS BAIXAS  De vita vinerna från denna regionen har likt vinerna från Ribeiro har gått från total anonymitet till kändisstatus. Rías Baixas är en relativt ny DO-region, som likt grannregionen också har gjort stora investeringar i ny teknik på senare år. Regionen producerar några av landets mest eftertraktade torra vita viner. Rías Baixas är indelat i tre subregioner som alla ligger i provinsen Pontevedra. Några av de allra renaste Albariño-vinerna kommer från Val do Salnes som är centrerat kring staden Cambados på den västra kustsidan. De två andra regionerna, O Rosal och Condado de Tea ligger på de norra sluttningarna av floden Miño. Alla tre regionerna har granitbaserad jordmån och kännetecknas av ett svalt, fuktigt maritim-klimat. Atlantens inverkan är som starkast i Val de Salnes med ett årligt nederbördstal på 1300 mm. Av tradition har man låtit rankorna växa på Pergolas för att skydda frukten från att utsättas för olika typer av svampangrepp. Idag är det dock vanligare med den mer lättskötta Geneva Double Curtain.

Vinet finns just nu i Winefinder vinbutik för 97 sek.

Annonser
Standard

One thought on “Vinet som var för bra för Systembolaget!

  1. Pingback: Skäms på er, Sovjetbolaget! | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s