'En doft av champagne - 8000', chardonnay, Cumière, Leclapart, Okategoriserade, pinot noir, Richard Juhlin, Selosse, Verzenay, Verzy

International Champagne Day @ Maison Juhlin

‘- Så vad då Juhlins manus till till nästa bok, ‘En doft av champagne – 8000’ inlämnat. Men det finns fortfarande ständigt nya champagner att testa för vår databas. Vi samlade några medlemmar (till och med inresta från Köpenhamn) för att prova 30 stycker champagner i höstkylan ute på Lidingö.

FLIGHT1

1 CUPERLY ‘CARTE VERTE’  | 40PN 20PM 40 CH | Liten udda firma i Verzy samt Verzenay. Ekfat 10 hektar. Huset Cuperly grundades 1845. På den tiden sålde man i första hand stilla vin och sprit. Nu är vi inne på fjärde generationen Cuperly med Gérard vid rodret för en ansenlig produktion av champagne. Även detta hus har hakat på trenden att vinifiera en del vin på små ekfat. Den malolaktiska jäsningen undviks konsekvent. En stor del av vinet kommer från hembyn Verzy och man förfogar över 10 hektar vingårdar. I Blanc de Noirs hittar man husets starka nötkolestil vackert uppbackad med ett uns läder, stall, lakrits och passionsfrukt. | TASTINGNOTE ‘Doft köttig näsa, fattoner. Rivig och busig Pinot noir, aningen animalisk underliga kruttoner, Aningen rustik känsla. Fyllig, metallisk underton. Rik busig animalisk Pinot med rivig finish. Lakritstoner, grillat kött och krut är tydliga arompelare’. 67(73) poäng

2 HATT et SÖNER ‘GRANDE CUVÉE EXTRA BRUT’ | 100CH | Man använder ingen ek i de fyra cuvéer idag och kommer inte att göra det för dessa fyra cuvéer i framtiden heller. Man vill bibehålla fräschören och elegansen de har. Däremot så har man precis köpt in gamla ekfat eftersom nya ger enligt deras smak för mycket inverkan på vinet. Dosage ligger på 0,5 gram/liter. Champagnen lagras på på fällningen i 5 år (dégorgerad mars 2007). Nuvarande version degorgerades i mars 2007. Total lagringstid är 6 år.Produktionen av denna cuvée är 20 000 flaskor per år. TASTINGNOTE ‘Blyg återhållen näsa. Väldigt ’liten och naken ’champagne, limesyra, liten ton av jäst, bra bett i mineraliteten. Fylligheten i mitten är intressant.’  75(82) poäng

3 HATT et SÖNER ‘GRANDE CUVÉE’ | 100CH | Dosage ligger på 0,5 gram/liter. Champagnen lagras på på fällningen i 5 år (dégorgerad mars 2007). Nuvarande version degorgerades i mars 2007. Total lagringstid är 6 år.Produktionen av denna cuvée är 50 000 flaskor per år. TASTINGNOTE ‘Rik floral näsa, finstämda toner av gråpäron. Rika gula, krämiga äpplen, en liten gråpäronton, honungstoner.’ | 70(78) poängHatt et Söner Grand Père'04
4  HATT et SÖNER ‘GRANDE PÈRE’ 2004 | 100CH | Husets flaggskepp som en hommage till farfar Joseph Ruscon – Le Grand Père.Dosage 8 g/l
 Lagring på fällningen i 7 år (dégorgerad mars 2008)
 Total lagringstid? 8 år
 Hur stor är produktionen av denna cuvée? 3 500 fl | TASTINGNOTE Rik floral näsa, finstämda toner av gråpäron. Rika gula, krämiga äpplen, en liten gråpäronton, honungstoner. | TASTINGNOTE ‘Härlig gul plommonton, dock stör champagne av en ton av vått knäckebröd. Mycket röda frukter i en BdB? Bra rikedom, polerad fukt, aningen för hög dosage som ger ett publikt intryck. Är detta bra eller dåligt? Kommande komersiell succée får utvisa det i framtiden’ 80(82) poäng

5 DEVAVRY ‘CUVÉE SIENNA’ | 10PN 10PM 80CH | Samma firma som Méa-Devavry som är Jean-Loup Devavrys frus skötebarn. Egendomen har 9 hektar totalt. De flesta vinerna har en kladdig lite fadd biton från hembyn som påminner om Autreau. Dock är ekfatsjästa Cuvée Sienna ett snyggt och spännande vin med djup animalisk koncentrerad kraft och mörka intressanta aromer. Egendomen har 9 hektar totalt. TASTINGNOTE ‘Lika delar 2007 och 2008. Sägs vara bästa vinet som denna odlare gjort. En ekfatsjäst ung champagne med mycket hög koncentration och djup. Tunga toner av tjära och målarfärg samspelar spännande med dvärgbanan och ekad kokos.’ 87(87) poäng

FLIGHT2

6 ROBERT CHARLEMAGNE ‘BLANC de BLANCS PRIVELÈGE’ | 100CH  | Guy Charlemagnes kusin förfogar över 4,3 hektar i byn uppdelade på 36 lägen. Vinerna är lättdruckna och aningen exotiska med toner av ananas, passionsfrukt och mandarin. TASTINGNOTE ‘En mogen blandning av lite äldre årgångar. Lite tung i gumpen och i fylligaste laget för detta lätt dansanta hus.’ 75(76) poäng

7 CHAUDRON ‘GRANDE RÈSERVE’ | 60PN 4PM 36CH | Firman grundades av Paul Dauchet 1820. Dagens ägare är Lionel Chaudron som förfogar över 25 hektar. Vinerna känns väldigt tillrättagda och har en mycket mjuk framtoning med låg syra. Påminner i stil om många stora kooperativ.VTASTINGNOTE ‘Enkel lätt jordig champagne med äppeldoftande grund och lite jästig brödighet. Mandarinpastilltoner.’ 55(58) poäng

8 CHAUDRON ‘BLANC de BLANCS ‘ | 100CH | Firman grundades av Paul Dauchet 1820. Dagens ägare är Lionel Chaudron som förfogar över 25 hektar. Vinerna känns väldigt tillrättagda och har en mycket mjuk framtoning med låg syra. Påminner i stil om många stora kooperativ. TASTINGNOTE  ‘Rund snäll tropisk enkel Chardonnay med söta toner av vaniljbullar.’ 60(64) poäng

9 RENÉ GEOFFROY ‘VOLUPTÉ’ 2006  | 20PN 80CH | Bästa producenten i Cumière. Bor inne i Aÿ. 100% biodynamisk. Familjen Geoffroy var vinmakare redan på 1600-talet och har hållit kvar egendomen inom familjen allt sedan dess. Förutom Cumières äger de vingårdar i Damery, Hautvillers och Dizy. De strävar efter absolut högsta möjliga kvalitet. De jäser vinerna på ekfat till flera cuvéer. Vinerna genomgår inte malolaktisk jäsning, vilket ger dem en nerv och lagrings-potential, som de flesta andra Cumièreschampagner saknar. När man talar med den välutbildade, unge Jean-Baptiste Geoffroy, förstår man vilka passionerade vinälskare de är i den här familjen. Vinmakeriet är mer och mer ekologiskt och man lever efter devisen. ”Vi äger inte vår jord, vi lånar den bara av våra barn”. Alla viner rekommenderas och odlaren är bättre än någonsin. TASTINGNOTE ‘Dosage 2gram/liter. selekterad Juice från “Tête De Cuvée” som kommer från 30åriga stockar, vinifierat i enbart ekfat. Jag är alltid lite mer förtjust när Geoffroy har mer Pinot i cuvéerna, men visst är stilen snarlik med sin choklad och kryddighet. Något smörigare här och aningen lättare.’ 84(88) poäng

10 DEVARY ‘MILLÉSIME’ 2008  | 70PN 30CH | TASTINGNOTE ‘Ambitöst vin med en märklig finkelton. Exotisk honungston men med en rå och rustik finish. Det finns något rustikt kladdigt över alldeles för många viner i Champillon. Verkar tyvärr vara en genetisk historia. Trots att frukten från den fina årgången är imponerande.’ 70(75) poäng

FLIGHT3

11 WARIS-LARMANDIER ‘ROSÉ’  | 10PN 90CH | Vincent Waris startade firman 1989. Han och de tre barnen förfogar över 7 hektar i Avize, Chouilly och Cramant. Trots den minimala produktionen är Blanc de Blancs en elegant och ren champagne med strålande klara syror och en försynt blommig bouquet. Jämn genom åren. TASTINGNOTE ‘Tyvärr en skam för Grand cru-konceptet! Doft av geléhallon och ost, söt enkel artificiell smak.’ 30(30) poäng

12 CUPERLY ‘ROSÉ’ | 50PN 50 CH | TASTINGNOTE ‘En tredjedel av vinet är vinifierat på ekfat. Ektonen känns väldigt tydligt som en nysågad planka. För mig är den tonen trevlig och god, men för dominant som nysläppt. Om man däremot lagrar vinet rundas den tonen av och färgen blir läckert orange.’ 72 (75) poäng

13 DEVAVRY ‘ROSÉ’ | 100PN | TASTINGNOTE ‘Fin djup färg, lite fräsande mousse, men härlig bouquet av prunkande Pinot Noir. Torr och ren med bra syra.’ 73(78) poäng2012-10-27 13.24.01
14 RENÉ GEOFFROY ‘BLANC de ROSÉ’ 2010 | 40PN 60CH | TASTINGNOTE ‘Första champagnen någonsin där man macererar Pinot och Chardonnay i samma tank. Jean-Baptistes idé är att skapa en ung, ren och aromatisk rosé med toner av rosor och citron. Instinktivt känner jag en Morey-St-Denis-elegans i doften. Vinet är förstås superungt och pirrigt vackert. Frukten är starkt äppelskalsdriven med jordgubbsunderton och en fin kanelliknande kryddighet trots mycket låg dosage. Blodgrape och kanderad apelsin!!! Tyvärr inne i den malolaktiska jäsningen på butelj. Beaujolaisaromer och vinös grund gör ändå vinet spännande. 2000 flaskor gjorda.’ 70(84) poäng

15 RENÉ GEOFFROY ‘ROSÉ SAIGNÉE’ 2009 | 100PN | TASTINGNOTE ‘Som vanligt gör denne rödvinskung lovande roséchampagner. En ny champagne gjord exklusivt från Pinot Noir där färgen erhållits genom skalkontakt. Vinet lagras endast ett och ett halvt år och uttrycker ungdomlig primärfrukt utan toner från jästfällningen. Inte någon stor årgång, men ändå ett bourgognelikt imponerande avrundat och vinöst vin i modern stil.’ 80(85) poäng

FLIGT4

16 WARIS-LARMANDIER ‘CUVÉE SENSATION’  | 100CH | TASTINGNOTE ‘Ren och enkel blanc de blancs med anstrykning åt lakrits i den blommiga och citrusdoftande frukten.‘ 55(59) poäng

17 ERIC RODEZ ‘DES CRAYÈRES’  | 50PN 50CH | Familjen Rodez har varit odlare i mer än hundra år i Ambonnay. Eric förfogar över 8 hektar i hembyn planterade med 55% Pinot Noir och en ständigt ökande andel Chardonnay. Vinerna görs delvis på ekfat och man drar mer och mer mot en ekologisk drift. Grandes Vintage är ett exotiskt och hårt ekat vin med tropisk frukt och kokosarom. Blanc de Noirs är en chokladmättad och mjuk uppenbarelse med upplyftande mandarinton. TASTINGNOTE ‘Alldeles för nydegorgerad och rå när jag provade vinet på en vinmässa i Stockholm. Lite metallisk och samtidigt fylld av godissmakande frukt.’ 66(74) poäng

18 RENÉ GEOFFROY ‘EXPRESSION’ | 40PN 50PM 10CH | TASTINGNOTE ‘En blandning av två unga år (2008 & 2009). Liten fin doft. Rundare och mjukare än Empreinte, men också lite för tydlig Pinot Meunier. Mycket friskt avslut.’ 77(84) poäng

19 RENÉ GEOFFROY ‘EMPREINTE’ 2006 | 76PN 10PM 14CH | TASTINGNOTE ‘100% ekfat. Åh vilken skön stil Geoffroys champagner har! Det här Pinotdrivna vinet har en fin kakaoton med lätt nötigt anslag, torra kryddor och stram röd frukt.’ 87(90) poäng

20 DELAVENNE ‘MILLÉSIME’ 2006 | 20PN 80CH | Jean-Christophe Delavenne driver denna lilla familjegendom i Bouzy. Odlaren förfogar över en oväntat hög andel Chardonnay. Vinerna är gjorda med passion och skicklighet, men personligen har jag svårt för de havsdominerade fiskoljetoner som Chardonnay ger i Bouzy och hävdar tvärt emot odlaren själv att hans Pinot är bäst i hans rosé. TASTINGNOTE ‘Förvånande med 80% Chardonnay i Bouzy. Känns knappast som ett riktigt beslut då de animaliska tonerna från Pinotmark ofta får en lite fiskoljeliknande biton som här. Annars rent, djupt och välgjort.’ 70(80) poäng

FLIGHT5

21 AGRAPART ‘TERROIRS’ 2008 | 100CH | Seriöse Agrapart äger 10 hektar i Avize, Cramant, Oger och Oiry och producerar lagringsviner vinifierade på ekfat av olika storlekar. Hela 60% går på export. Vinerna var tidigare lite rustika, men mycket extraktrika och kräver tid. Speciellt fastnade jag för Terroirs som är gräddig och imponerande tät med Cramant som ledstjärna. Fyllig, nötig och simmig. Borde varit årgångsbetecknad med så volymiös struktur. Sedan 2002 Vénus och 2003 Mineral dök upp på marknaden kunde jag inte längre hålla tillbaks de 4 stjärnorna. En av de främsta odlarna i Champagne. TASTINGNOTE ‘Ren 2008! Oj då! Här smällde det till ordentligt. Mycket gräddig och imponerande tät med Cramant som ledstjärna. Fyllig, nötig och simmig. Borde varit årgångsbetecknad med så volymiös struktur.’ 85(89) poäng

22 COOP. de MESNIL ‘SUBLIME CUVÉE PRÉSTIGE’ 2004 | 100CH | Kooperativet hade alla förutsättningar att bli något alldeles extra, men en slarvig druvhantering och ett alldeles för högt skördeuttag ledde länge till undermåliga viner. Vissa odlare i byn har etiketter märkta med bokstäverna R.C. (Récolteur-Coopérateur) . En sådan champagne är gjord av kooperativet i byn men under olika etiketter. Numera är vinerna alltid strama, men i vintage 2002 förenas stringensen också med en skön exotism och mangopräglad charm. TASTINGNOTE ‘Snarlik Saint Galls 2004 med tropisk mjukhet och klassisk frukt. Mjuk och lovande.’ 82(85) poäng

23 GUY LARMANDIER ‘MILLÉSIME ‘2005 | 100CH | Den lilla firman som grundades 1977 i Vertus har mycket gott rykte sedan Robert Parker haussade upp deras viner. Personligen tycker jag att Côte des Blancs har många betydligt intressantare odlare. Samtliga viner jag provat från egendomen var välgjorda men mycket snåla i doften. Guy Larmandier, som brutit sig ur Larmandier i Cramant är mest stolta över sina 4 hektar i Cramant, och har dessutom 3 hektar i Vertus, 0,5 hektar i Cuis samt 2 hektar i Chouilly. Vinerna genomgår malolaktisk jäsning och kyl-stabilisering, vinstockarna i Cramant är nära 30 år gamla och borde ge mer spännande champagner än de gör i dag. Årgångsvinet kommer alltid från två Cramantlägen: Gros Mont och Fond du Bateaux. TASTINGNOTE ‘Första två flaskorna var korkskadade. När den väl var frisk fanns en bra mineralitet och stor portion seriositet. Torr och utvecklingsbar för att vara en 05:a.’ 78(85) poäng

24 ERIC RODEZ ‘BLANC de NOIRS’  | 100PN | TASTINGNOTE ‘70% ekfat numera. En underbart mogen och läcker uppenbarelse med tämligen rak kork slank ned utan motstånd. Toner av frisk apelsin och mandarin lyfte upp den mäktigt chokladtyngda helheten. Antagligen betydligt kartigare om man köper direkt från odlaren. Ja så var det!’ 83(87) poäng

FLIGHT6

25 CHAUDRON ‘BELLE HÉLEME  2005’ | 65PN 35CH | TASTINGNOTE ‘En enkel och mjuk prestigechampagne som andas översötning och överdriven mjukhet och brist på syra. Doft av tropiska torkade frukter och ett uns halspastiller.‘ 68(71) poäng

26 PASCAL-DOQUET ‘HORIZON BIO’ | 100CH | En mycket seriös odlare som vingårdsseparerar flera av sina viner. Sista utposten i Côte de Blancs berget Mont Aimé är speciellt intressant att följa. Ser sig själv numera helt som ekologiskt sedan 2007. Har varit sammanlänkat med Doquet-Jeanmaire fram till 2004. Domänen omfattas av 8,6 hektar. reservviN. TASTINGNOTE ‘Gamla stockar, de äldsta ca 70 år. 30-50%’ ??(??) poäng

27 LILBERT ‘GRAND CRU CRAMANT’ 2006 | 100CH | Georges Libert är mannen som gör de tuffaste vinerna i hela Cramant. Hans vingårdar ligger i Chouilly och Cramant. Avkastningen är låg och vinerna lagras minst fem år före försäljning. Faktum är att vinerna är så hårda och syrliga att det enda riktigt mogna vin jag druckit från egendomen är 64:an. TASTINGNOTE ‘Oh vilken syra … hade jag inte vetat hur väl dessa lite ungt griniga viner blir med tiden hade jag dissat champagnen. Istället hyllar jag tålamodet och den ålderdomliga inställningen.’ 73(85) poäng

28 RENÉ GEOFFROY ‘PRÉSTIGE’ 2004 | 33PN 67CH | TASTINGNOTE ‘Klar fin färg, exemplarisk mousse och en finstämd doft av brioche, kakao och kanel. Tät, fyllig smak med bra potential.’ 75(79) poäng

29 AGRAPART ‘VÉNUS’ 2006 | 100CH | TASTINGNOTE ‘Gjord på druvor från stockar i La Fosse planterade 1959. Äldsta stockarna. Helt utan dosage och med en ordentlig rivighet. Vilken vansinnigt fin trilogi Agrapart visar upp detta år. Ändå är det mer likheter med Leclapart än Selosse. Ren frukt, biodynami, koncentration och detta år superelegans. Mest koncentrerad och knäckig är Venus på samma sätt som Apôtre är hos Leclapart. Vénus? Namnet på hästen som jobbar i vingården. Ett makalöst mäktigt vin som helt litar till kraft och maskulin koncentration. En slags Batrd-Montrachet. Finess, elegans, viktlöshet, blommighet? Venus spelar inte det spelet!‘ 91(94) poäng

Standard

Lämna en kommentar